dinsdag 12 april 2016

Stop motion Zwanenmeer



Hierboven het resultaat van onze stopmotionopdracht. In een groepje van drie moesten we een filmpje maken met behulp van stopmotion. Wij kozen als thema "Het Zwanenmeer" en besloten ook de bijbehorende muziek te gebruiken. In een scène van het Zwanenmeer wordt de zwarte zwaan een witte zwaan. Deze overwinning besloten wij op een andere manier uit te beelden.

Dit pinterestboard diende hierbij als inspiratie: https://nl.pinterest.com/irisgriffioen/stop-motion/

Allereerst maakten we voor de opening een groot grijsgemeleerd vel. Op dit vel schilderden we een witte en een zwarte zwaan. Op losse vellen papier schilderden we sierlijke letters om de titel in beeld te brengen. Om de thematiek duidelijk te maken, lieten we het titelscherm letterlijk doormidden scheuren, dwars door het hart wat tussen de zwanen in stond.

Vervolgens komt het muziekdoosje in beeld. Het was lastig om het langzaam open te laten gaan, omdat het dekseltje natuurlijk niet uit zichzelf geopend bleef. Met behulp van stokjes is het ons uiteindelijk toch gelukt om de opening goed op de foto's te krijgen.

Daarna zoomen we in op de ballerina in het doosje. We hebben het laten lijken als of we van de echte wereld, overgaan in een fantasiewereld, op het moment dat de plastic ballerina overgaat in een ballerina van vlees en bloed. Christel speelde de ballerina. We hebben de ballerina bewust in het zwart gekleed, omdat zij verstrikt raakt tijdens het maken van haar pirouettes. Deze verstrikking stond symbool voor een meisje of vrouw die in de problemen raakt. De zwarte kleding draagt bij aan de mistroostige sfeer daarvan.

Vervolgens komt de prins, de witte zwaan, in beeld. Tim speelde de prins. De prins is, uiteraard, in wit gekleed en draagt een wit zwaard. Nadat de prins de ballerina bevrijdt heeft, gaat het beeld over in getekende beelden. Hierin is het eindgoed-algoed einde te zien: de jurk van de prinses kleurt rood, nu ze weer liefde heeft gevonden. De kleur komt weer terug in de fantasiewereld.

Als outro herhaalden we de intro, maar dan achterstevoren. Dit staat symbool voor het "sluiten" van het verhaal (zoals je ook een sprookjesboek sluit) en voor het helen van de scheur (de emotionele toestand van de ballerina).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten