maandag 9 november 2015

Onderzoek: abstract kleurgebruik

Dit jaar trek ik het onderzoek wat ik vorig jaar al in gang heb gezet door. Ik ga op zoek naar hoe ik kleuren van het doek kan laten spatten, hoe kleuren mensen kunnen bewegen of zelfs ontroeren. Ik heb vorig jaar een enorme zoektocht doorgemaakt over hoe ik dit wilde doen. Ik heb geƫxperimenteerd met het over elkaar aanbrengen van kleuren, met het vermengen van verf op papier en met het schilderen van kleurvlakken. Dit jaar heb ik besloten dat het onderzoek meer richting moet krijgen, zodat ik niet blijf ronddolen, maar een praktische aanpak kan hanteren. Daarom heb ik ervoor gekozen om me toe te gaan leggen op de technieken die de Color Field Painters gebruiken bij het tot creƫren van hun werken.

Omdat ik vorig jaar de werken van Mark Rothko met mijn eigen ogen heb mogen aanschouwen en gegrepen werd door zijn werk, besloot ik te gaan oefenen met de door hem gebruikte techniek. Hij verdunt olieverf met ontzettend veel terpentijn, waardoor er doorschijnende lagen ontstaan. Hij brengt veel van deze lagen over elkaar aan en wisselt hierbij kleuren af. Hierdoor krijgen zijn kleurvlakken een diepte en rijkheid die niet met een laagje verf te bereiken is.

Ik ben nu bezig om deze techniek zelf te ontdekken en te bedenken hoe ik dit wil gebruiken in mijn eigen werk. Ik weet al dat ik het waarschijnlijk heel groot wil gaan maken, misschien wel 2 meter hoog. Als het daadwerkelijk zo groot moet worden, zal ik waarschijnlijk zelf een doek moeten maken van ongebleekt katoen en dat prepareren met gesso.

Omdat het lastig is om zomaar tot een compositie te komen, ga ik op zoek naar een compositie in andere werken. Ik kan bijvoorbeeld een stukje uit een schilderij nemen, daarop inzoomen en dit gebruiken als inspiratie. Het is voor mij belangrijk hoe de kleuren zich tot elkaar verhouden, of ze clashen of juist niet.

Voorlopig zijn mijn onderzoeksvragen:

  • Hoe bereik ik een intense kleurbeleving?
  • Hoe werk ik met de techniek van Mark Rothko?
  • Hoe groot moet het werk zijn? En hoe krijg ik dat voor elkaar?
  • Welke "voorstelling" neem ik als leidraad voor het maken van een kleurencompositie?
  • Moet mijn compositie een boodschap of emotie uitdrukken? Zo ja, welke?