maandag 20 januari 2014

Opdracht Mens in Beeld - tweedimentionaal







Dit is mijn uiteindelijke kunstwerk geworden. In deze post vertel ik je alles over hoe ik ze heb gemaakt en over het hele proces wat eraan vooraf ging.


Voor mijn kunstwerk wilde ik gebruik maken van vloeiende materialen als ecoline en aquarelverf. Ik wil graag een serie van gezichten schilderen, van verschillende aanzichten. Het verdere doel of de verdere betekenis daarvan wist ik nog niet, maar ik wil graag dat de gezichten een emotie uitdrukken. Ook had ik bedacht dat ik wilde werken met verschillende contrasten, zoals gekleurd en zwart-wit en zachte en harde lijnen. Hieronder mijn eerste opzet daarvan zie je hiernaast. Hierbij heb ik ervoor gekozen om het contrast tussen kleur en zwart-wit in het haar en het gezicht te verwerken. Ook heb ik goed gekeken naar waar het licht vandaan komt en waar dus de schaduw op valt. Dit is een hele simpele opstelling, want je kijkt recht in het gezicht, en de ogen zijn gesloten, wat ervoor zorgt dat er weinig emotie aan vast te plakken valt. Dit wil ik wel veranderen in de rest van wat ik ga maken, want dan wil ik wel graag emoties uitbeelden.






In de les daarop ben ik gaan experimenteren met materialen. Ik heb daarbij onder andere ecoline gebruikt. Ik heb de ecoline verdund en onverdund gebruikt en daarbij uitgeprobeerd hoe de kleuren mengen, hoe ze eruit zien als je ze spettert nadat je ze met verschillende hoeveelheden water gemengd hebt en geprobeerd er een kop mee uit te beelden. Ik was erg tevreden over het effect wat ecoline mij gaf, dus besloot ik dat te gaan gebruiken.




Vervolgens ben ik gaan zoeken naar een vorm die ik wilde gebruiken, een gezicht dus. Ik heb wat plaatjes opgezocht op mijn pinterest board (http://www.pinterest.com/irisgriffioen/art-class/) en ben er een paar na gaan tekenen, totdat ik bij een gezicht kwam wat ik heel mooi vond. Ik ben een plaatje hiervan verder gaan uitwerken.




Ik vond deze schets juist zo mooi door de ogen van het meisje. Ze kijken je echt aan, alsof ze je willen aanspreken om je om hulp te vragen. Ook vond ik het haar erg mooi, ik dacht dat ik daar gemakkelijk een mooi effect aan kon geven door middel van het uitvloeien van ecoline.




De les daarop heb ik diezelfde tekening een aantal keer gekopieerd. Die ben ik over een paar lessen verspreid gaan schilderen met ecoline, om verschillende technieken uit te proberen.









Als eerste ben ik de gezichten in gaan vullen met alleen ecoline, al dan niet verdund met water. Ook hierbij heb ik het contrast tussen zwart-wit en gekleurd gebruikt. Ik had hier een kleurenpallet voor uitgekozen van rood, magenta, en blauw. 





 Voor het zwart-wit effect gebruikte ik verdunde en onverdunde zwarte ecoline. Ik heb verschillende combinaties geprobeerd van het kleurcontrast.Ook heb ik verschillende technieken gebruikt tijdens het schilderen. Ik heb het soms heel erg laten uitvloeien, ook in de omgevingen van het gezicht. Ook heb ik de ecoline laten uitlopen.



Ik vond de zwarte ecoline op sommige plaatsen niet zwart genoeg. Daarom besloot ik op sommige plaatsen de ecoline te mengen met oost-indische inkt. Dit effect vond ik heel mooi, omdat het niet helemaal met elkaar vermengt. Ook ben ik gaan spelen met open ruimtes in de geschilderde gedeelten van het werk. Ik vond het eerdere werk namelijk vaak "te vol" ogen. Ik heb ook een schildering gemaakt die veel strakker was dan de anderen. Om al het donkere daarin te compenseren heb ik kleur gebruikt in het gezicht. Uiteindelijk vond ik dit toch te strak, of te veel een mooi plaatje in plaats van een kunstwerk. Daarom heb ik ook heb ik een keer geschilderd terwijl het papier op een ezel stond, om zo te oefenen met het uitlopen van de ecoline. Dit liep naar mijn mening alleen te veel uit en ik kon het ook niet sturen omdat alles rechtstreeks naar beneden van het papier afrolde.Tot slot combineerde ik dit alles en besloot ik een paar onderdelen in het gezicht wel met kleur in te vullen; de ogen in helder blauw en een zweempje kleur op de lippen.Voor de wenkbrauwen en de wimpers gebruikte ik inkt, waar ik niet helemaal tevreden over was, omdat ik het te onverfijnd vond. Hier heb ik later een oplossing op gevonden.

Nadat ik al deze schilderingen gemaakt had, moest ik een beslissing nemen over hoe groot ik het eindwerk wilde maken. Ik heb gekozen om het op een vrij groot formaat uit te werken, een posterformaat. Ik heb mooi dik, aquarelpapier op school gevonden en mee naar huis genomen. In de vakantie heb ik mij gestort op het kunstwerk.

Ik begon met het maken van een vergrootte schets. Oftewel, ik tekende mijn kunstwerk op een groter papier. Ik had besloten om dit dus uit het hoofd te doen om mezelf zo een uitdaging te geven. Ik had het tenslotte ook kunnen projecteren met de beamer en kunnen overtrekken.

Toen had ik de grote schets had gemaakt, besloot ik dat ik hier kopieën van nodig had. Ik ging namelijk twee kunstwerken maken en de kans bestond dat het niet in een keer goed zou gaan. Daarom plakte ik mijn schets op het raam, plakte er een nieuw vel overheen en trok de tekening over. Dit deed ik nogmaals, zodat ik een back-up had.

Na het overtrekken van de schets kon ik beginnen met het inkleuren van de tekeningen. Ik begon met de rechtse schildering, met blauw en rood-tinten.  Ik heb eerst het gezicht ingevuld en later het haar. Voor het gezicht gebruikte ik Oost-Indische inkt, vaak vermengd met veel water (zoals hiernaast te zien is). Zo kon ik de schaduwen in het gezicht mooi aanbrengen. Voor het haar gebruikte ik ecoline in de kleuren karmijnrood, magenta, scharlakenrood, Pruisisch blauw, turkoois, hemelsblauw en violet. Ik kon ook deze kleuren lichter maken door veel water te gebruiken (wat ik ook veel gedaan heb). Voor de tweede schildering ging ik hetzelfde te werk, alleen met een andere (bontere) kleurencombinatie. Ook heb ik bij beide werken in het haar plekjes leeg gelaten. Zo wilde ik de suggestie van krullen wekken.

Zoals hierboven gezegd vond ik het inkleuren van de wenkbrauwen en wimpers met inkt erg onverfijnd. Daarom heb ik, toen de schilderingen volledig droog waren, met een fineliner de wimper- en wenkbrauwharen aangebracht. Zo kon ik wel mooie dunne haartjes maken.



Voor de ogen en de lippen gebruikte ik ook kleur, zodat er meer levendigheid in het gezicht ontstond. Tenslotte besloot ik dat ik de overige ecoline van het papier wilde laten lopen. Ik vond dit tijdens de experimenten een mooi effect geven en ik hoopte dat het de schilderingen wat minder statig zou maken. Ik heb ervoor gekozen om de kleuren in tegenovergestelde richting van het papier te laten lopen.


En toen was het werk gedaan! Ik heb ze goed laten drogen, wat vrij lang duurde aangezien ik aardig waterig had geschilderd. Op school heb ik ze vervolgens bijgesneden om ze in een lijst te doen (ze werden opgehangen in de gang). Toen ik ze aan het eind van het jaar mee naar huis nam bleek dit echter een klein probleem met zich mee te brengen: de lijsten op school waren geen standaard posterformaat. Nu ik ze op 65x50 heb bijgesneden kan ik dus niet gemakkelijk mooie lijsten vinden om ze thuis op te hangen... Dat is echter wel het doel, dus dan moet ik waarschijnlijk lijsten laten maken.

Ik ben uiteindelijk zeer tevreden met hoe ze eruit zijn komen te zien! Ik vind ze nog steeds mooi en kijk ernaar uit om ze in de woonkamer te hangen :).

Het algemene pinterestboard wat ik voor deze opdracht gebruikt heb is deze: https://nl.pinterest.com/irisgriffioen/art-class/